nedjelja, 13. siječnja 2008.

Buđenje

Dragi Villeine,

oprosti što se javljam ovako kasno, ali dogodile su se stvari koje su me spriječile u normalnom funkcioniranju. Odmah po dolasku na frontu, batorbijanski topovi su učinili svoje. Flota je desetkovana, mnogi od većih brodova su uništeni ili onesposobljeni u prva dva dana.

Sam ''Kralj'' je prošao sa tri velika oštećenja. Trećeg dana pogođeni smo u trup sa lijeve strane. Poginulo je sedmero ljudi, koji su se zatekli na bočnim topovima. Tada je i otkazao glavni pogonski motor, tako da smo ostali nepokretni u zraku, kao stvoreni za baražnu vatru neprijatelja.

Capo i Cordi su požurili na popravak pogona, ali naši topovi nisu bili dovoljni za obranu. ''Stari Mick'' je uništen pri pokrivanju našeg broda, a ''Marc 1'' i ''Marc 2'' su teže oštećeni. Tada smo primili udarac koji nas je ozbiljno uznemirio. Svi sustavi za komunikaciju su otkazali, ostali smo odsječeni od svijeta.

Iduči pogodak doživjeli smo dva dana kasnije. Naređeno mi je da povedem juriš na desni bok Batorbijanske flote.
Kad smo nadlijetali zračni prostor iznad planina Kordemma, nismo ni slutili su Batorbijanci zauzeli položaje u gudurama.
Izravan pogodak otkinuo nam je 70 % pramca,ubivši još 10 ljudi.
Ne znam kako smo preživjeli povratak u luku, ni tko nas je tamo doveo, jer sam i sam ranjen u oštećenju pramca. Ruka mi je probijena na nekoliko mjesta, preko oka imam ožiljak dužine pletače igle, a desna noga je slomljena oko gležnja. Rana na ruci se inficirala, tako da sam tjedan dana proveo u vručici i buncanju.
Jedino čega se sjećam je da sam naredio Luqu da započne sa evakuacijom posade ''Starog Micka''.
Po Capovoj priči, pogodak me odbacio na sredinu broda. Komma je dotrčao i odnio me u zaklon, a pramac se otkinuo i strmoglavio dolje.
Ali, ima i vedrija strana. Barem nisam vidio sav užas koji je nastao kad smo se probijali do luke nakon neuspjelog juriša.

Sad se oporavljam u valerijanskom gradu Dorallu. Bolnica me ubija u pojam, nemam pravo na posjetu, jedva sam prokrijumčario pero i papir da ti se javim. Pozdrav posadi ''Sna'', i njoj, naravno.
Paket još nisam primio, ali nastojat ću ga što bolje iskoristiti.

Tvoj prijatelj,
Arthur Constantyne

1 komentar:

Anonimno kaže...

ej Arthure,
jesi odlučio dal ostaješ il ne?